Părintele Arhimandrit Damaschin Luchian, chemat oficial la treapta arhieriei

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 22, 2017   Autor: Tudorel Rusu

La slujbă au fost prezenți patru ierarhi, membri ai Sfântului Sinod - Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord - preoți, monahi și credincioși, atât din Arhiepiscopia Sucevei, cât și din Arhiepiscopia Iașilor.

Ipopsifierea reprezintă chemarea oficială la treapta arhieriei.

Vom reveni cu fotografii și detalii.

Mâine, 23 iulie 2017, de la ora 7:00, se va oficia la Catedrala Arhiepiscopală slujba Utreniei, în cadrul căreia Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, Episcop Vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va citi înaintea ierarhilor prezenți mărturisirea de credință, după care va semna actul oficial prin care își asumă mărturisirea de credință, precum și slujirea și misiunea ce vor urma. Sfânta Liturghie va fi săvârșită începând cu ora 9:00 de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, candidatul va fi hirotonit episcop după rânduiala liturgică.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii se va da citire Actului Patriarhal, prin care noul episcop  este  recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura de „Dorneanul”, după care vor fi rostite alocuțiuni din partea ierarhilor, a invitaților și a autorităților centrale și locale.

Părintele Damaschin (Ioan-Daniel) Luchian s-a născut pe data de 24 iunie 1981 în comuna Dornești, judeţul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinţilor Constantin şi Elena Luchian. Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”-Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teșu. Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, secţia Doctrină şi Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă. Din 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, cu o lucrare despre Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr.

În anii 2009 și 2010 Părintele Damaschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri