Cu ocazia vizitei IPS Părinte Mitropolit Teofan în parohia noastră şi a săvârşirii slujbei Paraclisul Maicii Domnului, Biserica noastră a primit de la Înalt Prea Sfinţia Sa un Antimis nou.
Ca urmare, la prima Liturghie care s-a oficiat cu acest nou Antimis, părintele paroh a arătat credincioşilor importanţa acestuia.
Antimisul este un acoperământ liturgic pe care este reprezentată punerea în mormânt a lui Hristos. De aceea el simbolizează mormântul Mântuitorului, precum şi giulgiul în care a fost înfăşurat trupul Domnului la punerea Sa în mormânt.
El se păstrează împăturit în Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie.
În primele secole creştine, Sfânta Liturghie se săvârşea pe mormintele martirilor, care serveau ca altar de jertfa. De multe ori, din cauza năvălirii persecutorilor chiar în timpul oficierii Sfintei Liturghii, preoţii înfăşurau Sfintele Daruri într-o pânză pentru a-şi continua slujba în alt loc. Aşa s-a ajuns ca să se pună în această bucata de pânză părticele din moaştele sfinţilor martiri.
După ridicarea primelor biserici creştine, episcopul sfinţea o piatră ce conţinea Sfintele Moaşte, piatră ce era pusă pe masa altarului. În cazul în care se dorea ca Liturghia să fie oficiată în afara lăcaşului de cult, preotul era nevoit să ia cu el şi piatra cu Sfintele Moaşte, lucru incomod. Astfel s-a ajuns ca piatra cu Sfintele Moaşte să fie înlocuită de o pânză cu moaşte, adica Antimisul din zilele noastre.
Ca urmare în toate bisericile există un Antimis, fiecare continând Moaşte ale Sfinţilor Mucenici!
De asemenea, atunci când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, antimisul ţine locul Sfintei Mese (după cum îi arată şi numele – ante mensa = în locul mesei).
De reţinut este faptul că fără Antimis nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie!
Antimisele se sfinţesc doar de către episcop prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, de aceea şi poartă semnătura lui. Preotul primeşte antimisul de la episcopul său, a cărui semnătură garantează existenţa unei comunităţi euharistice locale, dar şi comuniunea sacramentală ce există între el şi preot.
În timpul Liturghiei, Antimisul se desface şi pe el se asează Sfintele Daruri (discul şi potirul), ce urmează a fi sfinţite. După sfinţirea şi împărtaşirea cu ele, Antimisul se împătureşte la loc şi se aşează din nou sub Sfânta Evanghelie.
Dumnezeu să binecuvinteze parohia nostră!
Urmăreşte în secţiunea Video:
- momentul sosirii IPS Teofan şi citirea Evangheliei http://youtu.be/m5DEJ0ACgJs
- concertul susţinut de corul Parohiei Movileni http://youtu.be/CJc8sNWve3g
- toate pozele şi cuvântarile rostite de Pr. Protopop, Pr. Paroh şi IPS Mitropolit Teofan http://youtu.be/QIOAsBQWCv8
Vezi şi articolul apărut în ziarul Lumina şi pe site-ul Mitropoliei http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/sunteti-primul-mitropolit-care-paseste-aceasta-biserica